lørdag den 27. marts 2021

Kognitiv dissonans i det alternative Trump-segment

Jeg har tidligere skrevet om det hastigt voksende problem at dele af det spirituelle/alternative miljø er blevet ofre for en voldsom politisk højredrejning og diverse konspirationsteorier. Man kan næsten tale om en radikalisering der breder sig som en virus, ironisk nok taget i betragtning at de samme mennesker ofte mener at risikoen for at blive ramt af en virus og blive syg af den, er forsvindende lille, hvorfor de  i stedet forlader sig på et stærkt immunforsvar og diverse kosttilskud. Mod denne her virus hjælper til gengæld hverken immunforsvaret eller kosttilskud. Hvad der skal til, ved jeg faktisk ikke, men en dybere forståelse af årsagerne til at så mange hopper ned i kaninhullet og kritisk, undersøgende journalistik til afdækning af hvem der står bag de alternative fortællinger eller myter, herunder hvem der kan have interesse i at udbrede dem viralt, er vigtige første skridt i et forsøg på at komme dem til livs. Dertil kommer oplysning på et sagligt, empirisk grundlag under anvendelse af mange forskellige kilder som alle skal udmærke sig ved både at være verificerbare og falsificerbare. Om nødvendigt skal kilderne basere sig på peerreviewet forskning. 

 Et blandt flere paradokser man møder i de konspirituelle kredse, som i mange tilfælde følger for at ikke at sige dyrker Trump som en slags profet og frelser - og det selv efter at han nu ikke længere er præsident - er at det ofte er de samme mennesker som går stærkt ind for beskyttelse af sårbar natur, biologisk mangfoldighed, økologi osv. Men ingen anden præsident i nyere tid har taget så mange skridt til skade for miljøet som Trump. De konspirituelle har tilsyneladende meget lidt eller ingen interesse i den del af Trumps politik, men har mest været optaget af at han var manden som kunne tage magten fra "den globale elite", som flere af dem mener har styret verden "i årtusinder", og som tilfældigvis også alle sammen har været eller er pædofile, kvinder såvel som mænd! Det er ikke nogen tilfældighed at især QAnon-bevægelsen beskylder politiske modstandere for pædofili, for de ved at alene ordet er nok til at hjernen slår fra og enhver form for fornuft og kildekritik sættes på standby hos dem de forsøger at påvirke. Det virker som en trylleformular, og tilbage er kun tunnelsyn og bevidstløse delinger på de sociale medier. 

At Trump har været en katastrofe for miljøet, er til gengæld ikke en myte, men en konkret og målbar kendsgerning. Harvard University har løbende publiceret den lange række af tilbagerulninger af love og regulativer til beskyttelse af luft, vand og sårbare naturområder som Trump-administrationen har stået for, og som i flere tilfælde har sat USA tilbage til tiden før 1970. Jeg linker her til en artikel fra New York Times og, for de mere nørdede, også til hele Harvards "Regulatory Rollback Tracker". 


1 kommentar:

Anonym sagde ...
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.